Bílé suché víno
Bílá suchá vína jsou bezesporu nejpopulárnější a nejpitelnější vína na světě. Existuje mnoho stylů a chutí ale my je rozdělíme na 5 základních.
1. Aromatické a květinové bílé víno
Od bílých směsných vín ze severní Rhôny až po vína Torrontés vyráběná na argentinských vysokohorských vinicích, jde o širokou skupinu často velmi komplexních vín.
S tímto stylem je spojena zejména oblast Alsaska. Bílá vína z většiny zde pěstovaných odrůd jsou často bohatě strukturovaná a aromatická, v čele s Gewurzem Tramínem, Rulandským šedým a Ryzlinkem rýnským.
2. Zelené a minerální bílé víno
Od vápencového charakteru Sancerre po zelený, bylinný Sauvignon Blanc z Marlborough, tato stylová skupina často asocijuje posekanou trávu a mokrý kámen.
Je nepravděpodobné, že by k výrobě takových vín byl použit nový dub. Často jsou spojovány s chladnějším podnebím, pobřežními místy ve vyšších zeměpisných šířkách a/nebo vinicemi v nadmořské výšce. Odrůdy hroznů s vysokou kyselostí se často pěstují v teplejších podnebích, aby se dosáhlo tohoto osvěžujícího stylu.
Některé půdy, jako je vápenec a křída, jsou často popisovány jako půdy přispívající k mineralitě a kyselosti ve vínech. Vztah však dosud nebyl plně pochopen.
Existují také různé způsoby, jak si vinaři dokážou poradit s kyselostí, včetně dokyselení samotného. To je však spojeno spíše s vyvážením vín s teplým klimatem vyrobeným z hroznů, které získaly vysokou hladinu cukru.
3. Tropické a vyvážené bílé víno
Svěží, šťavnatá peckovina s citrusovou páteří.
Často se vyznačuje teplým tropickým ovocem a nádechem dubu. Tento styl pohání vůně zralých citrusů, nektarinky a mučenky.
4. Máslové a komplexní bílé víno
Plné ovoce a koření, často se schopností stárnout. Od odvážného australského Chardonnay po staré Vouvray, tento styl obvykle spoléhá na souhru dubu a ovoce, které tvoří komplexní medový charakter.
Zjevné vanilkové aroma má tendenci pocházet z sudového kvašení více než prostřednictvím jemnějších procesů spojených se zráním v sudu a spíše z nového dřeva než z použitého dubu. U starších sudů jde spíše o šetrnou oxidaci než o přenos vanilinů a podobných aromatických sloučenin.
Taková vína mají tendenci pocházet z oblastí nebo míst, kde bílé hrozny dosahují vysoké úrovně zralosti a/nebo mají odrůdy hroznů, které mohou dosáhnout vysoké úrovně cukru. Z toho plynou přiměřené objemové hladiny alkoholu.
To znamená, že vůně zralého ovoce vyvažuje dubové charaktery. Viskozita bílého vína s vyšším obsahem alkoholu navíc dodává hedvábnost, která se může spojit s máslovými vůněmi.
5. Suché a ořechové bílé víno
Jedná se o širokou kategorii často idiosynkratických a tradičních stylů vín, od Pinot Gris s kontaktem s pokožkou až po Oloroso Sherry. Většina z nich je vyrobena oxidativním nebo kvasnicovým stylem a mnohé jsou obohaceny.
Fermentace v otevřené nádrži, míchání kalů, přečerpávání a stáčení, to vše může hrát roli během vinifikace, zatímco oxidační stárnutí umožňuje postupný kontakt vzduchu s vínem. Ačkoli existuje mnoho proměnných, dubové sudy a betonové nádrže se pro tyto styly používají nejčastěji kvůli jejich propustnosti vzduchu.
Vystavení vína vzduchu spouští různé chemické reakce, které přeměňují etanol (alkohol) na acetaldehyd. To přináší jablečné a travnaté aroma, ale také oříšky.
Některé styly vína, jako je mnoho sherries a Vin Jaune, mají v sudu nebo sudu při stárnutí vrstvu nebo kvasinkovou formu. Taková vína budou skutečně vykazovat určité aroma kvasinek nebo produktů získaných z kvasnic.