Bordeaux En Primeur - analýza ročníku, první myšlenky a hodnocení
Ročník 2022 se formuje jako výjimečný ročník, který vypadá, že je předurčen k tomu, aby se připojil k užšímu výběru posvěcených velikánů, včetně takových jako z let 1961 a 1982.I když je ještě brzy, mnoho odborníků již prohlašuje Bordeaux 2022 En Primeur za ročník výjimečné kvality.
Rok odolnosti a jemnosti..Stejně jako u všech dramatických ság je klíčem k pochopení a odemknutí dveří tohoto mimořádného ročníku minulost. Jak mnoho vinařů zmínilo během ochutnávek, tento ročník by neměl úspěch bez svých předchůdců.
Po chladném, zvláště vlhkém vegetačním období v roce 2021 začal rok 2022 relativně suchou zimou. Hrozby mrazů se objevily na začátku dubna, ale ty byly hodně lokalizované. Brzy následovalo teplé jaro s brzkým pučením a kvetením v polovině května s ideálními podmínkami. Tehdy začalo horké suché léto, kdy teploty na konci května dosahovaly 30 stupňů. Mnoho panství komentovalo, že réva se tehdy začala přizpůsobovat podmínkám, produkovala méně postranních výhonů, menší listy a menší trsy. Drobné srážky v červnu umožnily vinné révě některé tolik potřebné doplňování před extrémními vedry, která trvala od poloviny června do srpna.
V regionu byly dosaženy nové rekordy s teplotami dosahujícími 41°C, ale naštěstí večery přinesly vinné révě příjemnou vítanou úlevu. Nedostatek vody a intenzivní teplo způsobily, že réva produkovala menší bobule se silnější slupkou, která ovoce chránila. Odpočinek pro vinnou révu i pro vinaře přišel v polovině srpna v podobě dešťových přeháněk a teplé podmínky způsobily, že sklizeň začala začátkem srpna u bílých vín a koncem srpna nebo začátkem září u červených vín – např. u mnoha zámků to byla jejich nejstarší zaznamenaná sklizeň. Château Figeac zmínil, že jejich největší otázkou bylo, kdy začít sklízet, a 1. září je jejich nejstarší sklizeň ve 130letém vlastnictví rodiny Manoncourt.
„Za svých čtyřicet let jako vinař nemám pro tento ročník srovnání. I když jsou menší, kvalita našich hroznů je lepší než 09 a 10.“ Hubert de Boüard, Château Angelus
Vzhledem k extrémním podmínkám pěstování, proč je tento ročník tak úspěšný? Když jsme poprvé slyšeli o vedru, začala se srovnávat s rokem 2003, ale všichni to rychle zavrhli. Jaký byl tedy rozdíl?
„Nemyslím si, že by tento ročník byl před 20 lety možný,“ zněl komentář mnoha vinařů. Technické dovednosti ve vinici, vinařství a technologii se výrazně zlepšily. V Château Giscours nám byl ukázán pohled z ptačí perspektivy na každý jednotlivý pozemek s vinicemi barevně rozlišenými podle věku, aby tým vinařů mohl pracovat na každém pozemku a sklízet každou révu případ od případu.
Tématem, které se letos při návštěvě nemovitostí po celém regionu opakovalo, byl důraz, který nyní panství klade na biologickou rozmanitost napříč vinicemi. Krycí plodiny mezi vinicemi a kolem nich byly běžným jevem, což podpořilo lepší strukturu půdy, zadržování vody a zchladilo teploty kolem vinic. Slyšeli jsme také Marielle Cazaux z La Conseillante a tým z Ponet Canet, kteří postříkali bobule jílovitou kaolinovou půdou, aby fungovaly jako opalovací krém a chránily je před poškozením teplem.
V tomto ročníku byla réva od počátku vystavena teplým a suchým podmínkám. Téměř zapomínáme, že se jedná o středomořské rostliny a réva a její kořeny se rychle přizpůsobily teplejšímu vegetačnímu období. Mnoho zámků hovořilo o zmenšených korunách a o tom, že na révu bylo vyprodukováno méně hroznů. „Réva se regulovala sama,“ komentoval Arnaud Martin, obchodní ředitel Cheval Blanc. Stejně tak teplejší ročníky v nedávné trilogii 18, 19 a 20 povzbudily vinnou révu, aby se přizpůsobila těmto výzvám horka a sucha s úžasnou odolností, což znamená, že v celém regionu bylo jen malé hydrické napětí. Noci v roce 2022 byly také chladnější než v roce 2003, což umožnilo vinné révě zotavit se před žárem poledního slunce.
"Byl to koneckonců skvělý ročník - byli jsme ve větším stresu než vinná réva!" Guillaume Thienpont, Vieux Château Certan
Jedním zbývajícím faktorem vinobraní, který je třeba vzít v úvahu, je terroir, kde půdy s vynikající schopností zadržovat vodu, jako je jíl, umožnily vinné révě, zejména starším rostlinám s rozšířeným kořenovým systémem, uhasit žízeň z hlubokých zásob vody, které držely.