Elegance jménem Chianti
Region táhnoucí se od Florencie po Siena, Arezzo jsou územími Chianti a je srdcem Toskánska. Krajina se vyznačuje vinicemi, olivovými háji, kaštany, dubovými a cesmínovými lesy a je poseta středověkými vesnicemi, romantickými zámky a půvabnými statky.
Jak se zrodilo Chianti ?
Chianti je zemí starověkých vinařských tradic, o nichž existují etruská a římská svědectví. Etruskové jako první vyčistili kopce a představili zde vinnou révu (sangiovese), která tuto zemi proslaví po celém světě. Etruskové opustili pastevectví a věnovali se zemědělství a zavedli pěstování vinné révy.
Chianti ve středověku
Po roce 1000 se oblast Chianti opět začala rozvíjet. Jeho vinařské poslání se objevilo již ve 12. století, kdy rodiny jako Ricasoli a Antinori zahájily svou přítomnost v těchto zemích a pomohly k tomu, aby se denominace Chianti stala jednou z nejstarších v Toskánsku.
První dokumenty, ve kterých název Chianti označuje oblast výroby vína a také vyráběné víno, pocházejí ze 13. století a odkazují na Lega del Chianti zřízenou ve Florencii za účelem regulace správních vztahů s Raddou, Gaiole a Castellinou (tři staré „města“ Chianti), výrobci červeného vína ze Sangiovese.
La lega del Chianti (Liga Chianti)
V roce 1384 vytvořila Florentská republika Lega del Chianti, politicko-vojenskou alianci s cílem bránit a spravovat území Chianti jménem republiky. Ikonou ligy byl samozřejmě Černý kohout na zlatém pozadí.
Od roku 1398, kdy je datován první notářský dokument, ve kterém se název Chianti objevuje jako odkaz na víno vyrobené v této oblasti, na konci sedmnáctého století exponenciálně vzrostla produkce vína a také jeho vývoz.
Dne 24. září 1716 ve Florencii velkovévoda Cosimo III de Medici vydal „Nad deklarací hranic čtyř regionů Chianti, Pomino (dnes Rùfina), Carmignano a Val d'Arno di Sopra“, ve kterém jsou hranice oblastí, ve kterých by se Chianti mohly vyrábět.
Tímto výnosem byla zřízena kongregace, která má dohlížet na výrobu, přepravu a kontrolu proti podvodům a obchodu s víny.
Je však třeba upřesnit, že Chianti se velmi lišilo od toho, co dnes pijeme a také proto, že teprve ve druhé polovině osmnáctého století začala Accademia dei Georgofili, založená ve Florencii 4. června 1753, experimentovat mícháním různých druhů vinné révy s cílem pokusit se identifikovat jejich vlastnosti předtím, než se přistoupí k míchání a získání vína.
Il Consorzio Vino Chianti (The Chianti Wine Consortium) a Chianti DOCG
Chianti Wine Consortium je jedno z prvních sdružení výrobců, které bylo založeno ve Florencii v roce 1927 s cílem chránit a propagovat víno Chianti DOCG. Území, které spadá pod záštitu Konsorcia, tvoří od roku 1932 šest provincií, posetých některými z nejkrásnějších měst umění a kultury na světě: Florencie, Siena, Arezzo, Pisa, Pistoia, Prato.
V roce 1932 se italská vláda rozhodla výrazně rozšířit oblast výroby vína Chianti v důsledku enormní poptávky z celého světa po tomto víně, které se díky Arthuru Conanovi Doylovi dostalo do povědomí celého světa.
V současné době Chianti Wine Consortium sdružuje přes 3 000 společností roztroušených na vinicích o rozloze asi 15 500 hektarů, které ročně vyprodukují průměrnou produkci 100 milionů lahví.
Tato vína ve vztahu ke konkrétním zeměpisným oblastem jsou:
- Chianti Colli Aretini
- Chianti Colli Fiorentini
- Chianti Colli Senesi
- Chianti Colline Pisane
- Chianti Montalbano
- Chianti Montespertoli
- Chianti Rufina
Stejnou ochrannou a propagační činnost provádí Chianti Wine Consortium také pro označení původu -Vin Santo del Chianti - Colli dell'Etruria Centrale - Bianco dell'Empolese.
Chianti Classico DOCG
Od roku 1996 se Chianti Classico definitivně oddělilo od zbytku Chianti. Chianti Classico se snažilo snížit výnosy na hektar a vyloučit hrozny s bílými bobulemi s minimálním podílem 80 % hroznů Sangiovese.
Chianti Superiore
Vína, která si přála nést tuto zmínku, musela být zapsána do příslušného rejstříku Chianti Superiore, podrobena přísnějšímu disciplinárnímu řízení a opustit název podoblasti. Tímto způsobem jsme chtěli vyjít vstříc těm spotřebitelům, kteří chtěli porozumět úrovni kvality vína z etikety, protože nemohli nebo chtěli dokonale znát klimatickou geografii Chianti.
Chianti Riserva
Víno Chianti, pokud bylo podrobeno zrání po dobu alespoň dvou let, může mít nárok na označení "Riserva", pokud má v době propuštění ke spotřebě minimální celkový obsah alkoholu 12,5 %. Doba zrání se počítá od 1. ledna následujícího po roce sklizně hroznů.