Jak poznat dobré šampaňské?
CHAMPAGNE je synonymem slavnosti s jemnými perzistentními bublinkami a krásnou zlatavou barvou, je nápojem, který vždy mile překvapí vaše hosty. Jak ale poznáte dobré šampaňské? Jakou sklenici si vybrat k pití šampaňského? Vizuální, čichová a chuťová analýza vám umožní rozpoznat dobré šampaňské při otevření.
Síla šumivosti
Šampaňské vděčí za svou slávu jemným bublinkám, díky nimž se v ústech třpytí. Ale víte, odkud se berou bublinky šampaňského? První charakteristikou dobrého šampaňského je jeho šumivost. Sledujte velikost bublinek, kolik jich je, jak pravidelně se objevují a jak perličky působí. Velmi jemné bublinky jsou často známkou kvality, dlouhého zrání a krásné aromatické bohatosti. Dále musí být barva šampaňského, ať už světle žlutá nebo zlatá, jasná a jiskřivá. Příliš sytá barva může znamenat začátek oxidace šampaňského nebo zelená barva je známka nedostatečného stárnutí. Šumivost šampaňského, jeho čirost, jemnost a perzistence bublinek, stejně jako stabilita bublinkových prstenců, to jsou vlastnosti velmi dobrého šampaňského.
Chuťové vjemy
Bublinky hrají zásadní roli ve vnímání šampaňského vaším patrem. Chuť musí být vyvážena živým perlením odhalujícím svěžest chuti a jemnost vůní. Množství času na patře je také ukazatelem kvality.
Tvar korku
Korkové zátky starých šampaňských někdy ztrácejí svůj tvar a přijímají válcovitý tvar. Pozorováním korku můžete snadno zjistit, zda je šampaňské zastaralé, aniž byste ho ochutnali.
Čerstvost vůní na nose
Čichová analýza probíhá ve dvou fázích a umožňuje nám identifikovat čerstvost různých aromat šampaňského v závislosti na odrůdě hroznů, vinifikaci a zrání. Citrusové plody a bílé květy pro Chardonnay, například maliny a jablko pro Pinot Meunier, nebo červené plody a pivoňky pro Pinot Noir. Při prvním přivonění k vínu okamžitě identifikuje obecné vlastnosti šampaňského a rozeznáte korek. Při vadném korku vzniká korková pachuť vína a víno je znehodnocené a můžete ho reklamovat! Pak přichází na řadu druhý nos, který spočívá ve víření sklenice, aby se vyvětrala a uvolnila nová aromata.
Různé vady šampaňského
Maderizace: Šampaňské získalo jantarovou barvu a jeho chuť připomíná víno z Madeiry.
Korková chuť: tato vada dodává vínu korkovou chuť a výraznou zatuchlou vůni, která pochází z nekvalitního korku.
Víno se sirkou: Nepříjemný zápach síry (shnilé vejce) kvůli nedostatku kyslíku při vinifikaci a zrání.
Chuť kvasu: velmi vzácný defekt, který pochází z prasknutí buněk kvasinek.
Oxidace: oxidované šampaňské je výsledkem příliš velkého kontaktu vína se vzduchem. Oxidací se rozvinou vůně jako přezrálé jablko, káva nebo karamel. Nedostatek jemnosti a svěžesti je známkou oxidovaného šampaňského.
Jak šampaňské po otevření uchovat?
Šampaňské ztrácí své bublinky během několika hodin po otevření láhve. Ideální způsob, jak uchovat otevřenou láhev šampaňského do druhého dne, je použít zátku na šampaňské Pulltex a umístit ji do chladničky. Tím se zabrání ztrátě bublinek a umožní vám vychutnat si šampaňské následující den nebo do 48 hodin. Trik s lžičkou v hrdle láhve je bohužel mýtus. Vědecká studie prokázala, že je naprosto k ničemu, i když tato předpojatá představa o šampaňském je stále ukotvena v našich myslích.
Správné podmínky pro skladování šampaňského
Šampaňské je víno, které lze skladovat stejně jako burgundské nebo víno z Bordeaux. Důležitý rozdíl však spočívá v použitém korku. Ve skutečnosti je šampaňské lépe chráněno před oxidací. Některá šampaňská se prodávají ve zralosti, aby byla rychle spotřebována. Některé šampaňské lze také uchovávat několik let ve sklepě, v závislosti na typu cuvée a jeho potenciálu zrání. Z tohoto důvodu je třeba rozlišovat mezi neročníkovým a ročníkovým šampaňským. Neročníkové šampaňské si můžete vychutnat během 3 až 5 let, zatímco ročníkové šampaňské lze uchovávat 10 až 20 let!
Jak skladujete šampaňské?
Pro dobrou konzervaci šampaňského byste se měli ujistit, že je uchováváte za těch nejlepších podmínek:
Teplota
Šampaňské se doporučuje skladovat při konstantní teplotě mezi 10 a 12 stupni, bez ohledu na roční období. Je třeba se vyhnout tepelným šokům a vysokým teplotám (20 °C a více), protože urychlují proces zrání a poškozují kvalitu vína. Nízké teploty zpomalují vývoj vína a zabraňují jeho nabývání na složitosti. Pokud máte sklep, je to ideální místo!
Hluk a vibrace
Vibrace způsobené zejména hlukem rozvíří sediment a zkazí stárnutí vína. Udržení vína mimo hluk a vibrace mu umožní lépe stárnout.
Světlo
Šampaňské je víno, které je zvláště citlivé na silné světlo. Je třeba se vyhnout vystavení světlu, protože může změnit chuť a urychlit oxidaci vína. Průhledné skleněné lahve musí být zvláště dobře chráněny. Šampaňské proto doporučujeme skladovat v temnu.
Poloha lahve
Skladování šampaňského vodorovně umožňuje vínu kontakt s korkem. Aby se zabránilo vysychání korku a úniku plynu, měly by být lahve šampaňského skladovány vleže.
Expiruje šampaňské?
Existují tři druhy šampaňského, které nemají stejný potenciál stárnutí:
Neročníkové šampaňské
Nejběžnější šampaňské jsou směsi z několika různých let určené k rychlé spotřebě. Tato cuvée nabízí kontinuitu chuti při každém plnění do lahví, jsou podpisem stylu každého domu. Postupem času, po 5 až 10 letech v láhvi, se bublinky stávají jemnějšími, květinové a ovocné tóny prvních let se stávají komplexnějšími a vyvíjejí se směrem k vůni vína.
Ročníkové šampaňské
Vintage šampaňské jsou nejvhodnější pro skladování ve sklepě. Výroba těchto cuvée je delší. Doba stárnutí je minimálně 36 měsíců oproti 15 měsícům u neročníku. Vintage šampaňské lze snadno uchovat 20 až 30 let po lahvování.
Skvělé cuvé a velké formáty
Velké formáty šampaňského nabízejí lepší podmínky uchování. Omezením kontaktu s kyslíkem a zaručují pomalejší vývoj vína v lahvích Magnum a Jeroboam.
Objevte naši nabídku Champagne ze dvou rodinných vinařství a manželů Francoise Chaumonta a Michel Littiere.