Rakouský vinařský region Wachau
Wachau je malá, ale důležitá vinařská oblast na řece Dunaj v severním Rakousku. Je to jedna z nejznámějších a nejuznávanějších vinařských oblastí Rakouska, je známá pro své plné, pepřové zelené Veltlínské zelené a bohatý Ryzlink rýnský.
Wachau Grüner Veltliner je pravděpodobně nejikoničtější ze všech rakouských stylů vína. Rasová, aromatická a intenzivní, tato vína se vyznačují pikantními citrusovými tóny a nádechem bílého pepře. Sousední Kremstal a Kamptal jsou jediné další regiony (v Rakousku nebo mimo něj), které jsou schopny takto produkovat Veltlínské zelené.
Wachau DAC
Navzdory (a díky) své výtečnosti je Wachau opozdilcem v klasifikačním systému Districtus Austriae Controllatus. V roce 2020 se stal 15. DAC, 17 let poté, co byl Weinviertel SCHVÁLEN jako první. Systém DAC má blíže navazovat na francouzský systém AOP (bývalý AOC), pokud jde o uznávání kvality v regionálně typických vínech.
Stejně jako v případě nejnověji zavedených DAC existují tři úrovně geografické klasifikace. Jedná se o Ried (jediná vinice), Ortswein (z definované obce) a Gebietswein (přes Wachau). U každého jsou povolené odrůdy vinné révy uvedeny níže:
- Ried (pouze bílá): Veltlínské zelené a Ryzlink rýnský
- Ortswein (pouze bílá): RIED plus Rulandské bílé, Rulandské šedé, Chardonnay, Neuburger, Muskateller, Sauvignon Blanc, Tramín
- Gebietswein: Výše uvedené plus (W) Frühroter Veltliner, Müller-Thurgau, Muskat Ottonel, (R) Roter Veltliner, Pinot Noir, Sankt Laurent, Zweigelt
Unikátní označení vín Wachau
Termíny Steinfeder, Federspiel a Smaragd se běžně vyskytují na lahvích bílého vína z Wachau.
Vína Steinfeder jsou nejlehčí: svěží s vyšší kyselinkou, s maximálně 11,5 % alc. Termín znamená „kamenné pírko“ a je to název chlupaté trávy podobné peříčku, která roste na kamenitých terasách Wachau.
Vína Federspiel jsou střední váhovou kategorií (11,5–12,5 % alc.), s dravou, přesnou, elegancí loveckého sokola; federspiel znamená sokolnictví
Smaragd se odkazuje na smaragdově zelenou ještěrku, která se vyhřívá na nejteplejších sluncem vypálených kamenných teras Wachau. Vína Smaragd jsou nejbohatší a plná, s minimálně 12 % alc.
Špičková vína Wachau Smaragd se mohou ve sklepě zlepšovat 20 i více let.
Terroir
Většina vinic ve Wachau se nachází na strmých (často terasovitých) svazích nad Dunajem – na přirozeně slunečném místě, kde teplé letní teploty mírně stabilizuje řeka pod ním. Nejchutnější vína z Wachau pocházejí z vinic posazených na sluncem zalitých terasách orientovaných na jih.
Strmé, vinicemi lemované břehy řeky Dunaj ve Wachau lze snadno zaměnit s břehy německé Mosely, i když jsou tato vína odlišná. Klasické wachauské ryzlinky chutnají jsou bohatší a zralejší než jejich protějšky z chladnější, vlhčí Mosely. Mají mnohem více společného s bohatšími alsaskými a falckými ryzlinky.
Klima ve Wachau a vlastně v celém severním Rakousku ovlivňují dvě dramaticky odlišné klimatologické zóny: chladné východní Alpy na západě a teplá Panonská nížina, která dominuje Maďarsku na východě. Celkově je rakouské klima výrazně kontinentální, s teplými léty a studenými zimami, ale na březích Dunaje převládá mírnější mezoklima.
Půdní typy hrají ve vinicích Wachau důležitou roli. Skládají se převážně z písku, štěrku a spraše, které po mnoho tisíciletí nese Dunaj po proudu. Nechybí ani speciální druh ruly známý jako „gföhler“, který prý vnáší do vín z Wachau určitou mineralitu.