Červené suché víno
Červená vína jsou stále více populární ve světě díky svému bohatství v chuti. Existuje mnoho stylů, kterými můžeme charakterizovat červená vína.
Ve skutečnosti existuje více než 50 různých druhů červených vín, které můžete prozkoumat a vychutnat, od bohatých, silných chutí až po lehčí, více ovocné styly.
Níže uvádíme 4 nejběžnější styly červených vín:
1. Lehká a ovocná (lehce aromatická) červená vína:
- Snadno pitelná červená vína s jasným ovocným aroma a nízkým obsahem tříslovin. Vína se často uvolňují bez velkého zrání v tanku, dubových sudech nebo lahvích a jsou určena k časnému pití.
- Klíčové příklady: Beaujolais z Francie, Novello z Itálie, Pinot Noir (Bourgogne Rouge), Modré Portugaly zRakouska, Německa, Slovinska a dalších zemí střední Evropy
2. Pikantní a klasické červené víno:
- Od Barola po Bordeaux jsou tato vína prodchnutá tradicí. Styl pokrývá široké spektrum chuťových profilů, ale bývá elegantní a strukturovaný a může být dlouhodobě skladován.
3. Odvážné a strukturované červené víno
- Typický styl Nového světa. Vína charakterizovaná zralým ovocem, pevnými taniny a masivní popularitou. Příklad: Nappa Valley Cabernety nebo Malbecy z Argentiny.
4. Bohaté a intenzivní červené víno
Tento styl je plný zralého, bohatého ovoce a množství koření je typický pro australské Shiraz, Sonoma Zinfandel nebo Châteauneuf-du-Pape.