Italská vína
Itálie je světový lídr v množství vyrobeného vína, ročně se zde vyrobí přibližně čtvrtina světové produkce. Nejznámější Italský vinařský region je bezesporu Toskánsko. Dalšími významnými regiony jsou Veneto, Piemonte a Puglia na jihu země. Klasifikace Italských vín se dělí do čtyř kategorií, VDT – stolní vína pro každodenní spotřebu, IGT – regionální vína s kontrolovaným označením původu, DOC – vína podle původu, výnosu a dobu zrání a DOCG – špičková vína nejvyšší kvality (sem spadá asi 20 Italských vín).
Domov Chianti, Barolo, Prosecco, Valpolicella, Soave, Orvieto, Etna, Itálie má bohaté a rozmanité vinařské dědictví, které se datuje více než čtyři tisíce let. Itálie, známá svou ohromující rozmanitostí odrůd vinné révy a stylů vína, je také významná svým objemem vína, které vyrábí: v roce 2018 něco málo přes 5,6 miliardy litrů (přibližně 1,5 miliardy amerických galonů), z 695 000 hektarů (1,7 milionu akrů) vinice.