Le Difese Toscana IGT 2020
Le Difese je druhé víno vinařství Tenuta San Guido, které je proslavené zejména díky vínu Sassicaia. Je jedním z nejkrásnějších divů Toskánska za cenu a kvalitu. Nádherné, sladce parfémované ovocné vůně v opulentním buketu, stejně velkorysé a široké i dlouhotrvající chuť.
"Jistivá rubínová červeň. Ve vůni na šťavnatých třešních, navíc trochu hřebíčku a černého rybízu, v dozvuku i jemné železité tóny. Na patře s pěknou šťávou, lehce pitelné a kyselé, ukazuje pěkné třešňové ovoce, velmi dobré potravinový společník"FALSTAFF
"Šťavnatá a lahodná červená s vůní borůvek, nakrájených hub, rybízu, listů ostružin, lékořice a bergamotu. Středně plná s jemnými taniny a krémovým, kulatým a svěžím závěrem." JAMES SUCKLING
- Grape Varieties: 55% Cabernet Sauvignon, 45% Sangiovese
- Cultivation: conventional
- Expansion: 15 months barrique
- Filtration: yes
- Alcohol content: 14,00 % vol
- Total extract: 30,65 g/l
- Total acidity: 5,65 g/l
- Residual sugar: 1,85 g/l
- Sulfite: 87 mg/l
- pH value: 3,45
- Closure: natural cork
- Serving temperature: 18-20 °C
- Storage potential: 2028+
- Allergens: contains sulphites
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Tenuta San Guido je výsledkem velmi dlouhé tradice a etického poselství předávaného z generace na generaci. V průběhu let vedly odhodlání a oddanost aktivitám společnosti k mnoha úspěchům: Sassicaia v odvětví vína, Razza Dormello Olgiata v chovu plnokrevných koní a Rifugio Faunistico Padule di Bolgheri na ochranu přírody a divoká zvěř.
Marchesi Incisa della Rocchetta patří mezi protagonisty italských dějin od raného středověku do úsvitu baroka a dále. Mario Incisa della Rocchetta se narodil v Římě v roce 1889 z piemontské rodiny. Při studiu zemědělství v Pise se u něj okamžitě vyvinul silný sklon k agronomii a již ve dvacátých letech snil o nalezení dokonalosti v zemědělství a respektu k zemi. Do Maremmy se přestěhoval na počátku čtyřicátých let, poté, co se v roce 1930 oženil s Clarice della Gheradesca, potomka jedné z nejstarších rodin v Toskánsku, rodiny hraběte Ugolina, o níž se zmiňuje Dante v Božské komedii. Marchese si okamžitě uvědomili, že to bude jeden z nejneobvyklejších biotypů ve středomořské Evropě a začali experimentovat s některými francouzskými odrůdami vinné révy. Dospěl k závěru, že Cabernet „má kytici, kterou hledal“, přestože je tak vzdálený toskánské a piemontské tradici Sangiovese a Nebbiolo. Tak díky prvním roubům, které dostal od vévodů Salviati z Migliarina (poblíž Pisy) na počátku 40. let 20. století, a vysadil první vinici Cabernet Sauvignon v kopcích, které se mírně svažují od pevnosti Castiglioncello k moři. Ve skutečnosti víme, že kromě Cabernetu (Sauvignon a Franc) byla odrůda hroznů použitá při první výsadbě různorodá a sahala od Canaiolo přes Ciliegiolo až po bílé hrozny. Hromadná selekce, zaměřená na výhradní použití Cabernet Sauvignon, proběhla teprve nedávno, mezi lety 1960 a 1968.
Od roku 1945 do roku 1967 zůstala Sassicaia (hlavní víno vinařství Tenuta San Guido) přísně soukromým produktem, vyhrazeným výhradně pro rodinu a přátele. Jako první se na trhu objevil ročník 1968.
„Tenuta San Guido je pro mě kulturním a přírodním dědictvím, které je třeba zachovat a předat dalším generacím. Tady mám pocit, jako by čas nikdy neuplynul, ale nic nestálo, všechno je živé“ Priscilla Incisa