Masseto Tiscana IGT 2017
"Toto víno je svěží, vzpomeňte si na Le Pin spíše než na Petruse, když ho srovnáváte s Pomerolem. Vrstvy koření jsou jasné a zřetelné, od pepře přes šafrán až po hřebíček, extrémně bohaté, ale s prudkým výkyvem kyselin, které ho udržují na původní úrovni." základ a dodává sílu a svůdnost Masseta. Vynikající ročník, který se dobře vypořádal s extrémním suchem léta a je důkazem výjimečné polohy tohoto vinařství. Víno, které si rozhodně vychutnáte. 100% nový dub. 24 měsíců v sudu a dalších 12 měsíců v lahvi, než opustí vinařství. "DECANTER
"Potřetí po sobě Masseto 2017 Masseto předvádí vzrušující výkon, který nemá obdoby. Vinná réva je vysazena v nadmořské výšce 80 až 100 metrů nad mořem na modrých jílovitých půdách, které jsou pro Bolgheri jedinečné. Tato ideální poloha dává vinici mírný vánek, blízkost moře, dlouhé denní hodiny a chladné večery díky ochranné hradbě nízkých hor za ním. Jedná se o malou výsadbu Merlotu. Fermentace probíhá v kombinaci ocelových a dubových sudů pak víno putuje do barikových sudů, kde leží dva roky. Víno se před uvedením na trh zraje v lahvi po dobu 12 měsíců. Stejně jako u většiny ročníků Masseto ochutnávaných v této rané fázi je dub všudypřítomný a dodává vínu texturu a strukturu. Je silné, ale to je vždy případ Masseta. Toto víno jsem ochutnal vedle mnohem hravějšího Massetina a Masseto se pohybuje na patře se značnou ovocností a koncentrací. V závěru dubové třísloviny s toustem a vanilkou, kterých bude stárnutím vína jistě ubývat. Když jsem víno o 12 hodin později ochutnal znovu, už výrazně změklo.“WINE ADVOCATE
"Čistota zralého černého rybízu, černých třešní a květin ve vůni je okouzlující. Také levandule. Je plná pevných, hedvábných tříslovin, které prostupují vínem dlouho a rovně. Trvá několik minut. Síla s jemností, pít po roce 2024, ale chutnat báječně už teď.“ JAMES SUCKLING
-
Grape Variety: Merlot 100%
-
Cultivation: conventional
-
Expansion: 22 months new barrique
-
Alcohol content: 15,50 % vol
-
Closure: natural cork
-
Serving temperature: 18-20 °C
-
Storage potential: 2048+
-
Allergens: contains sulphites
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Tenuta Dell'Ornellaia je vzorem pro vinařství v Itálii, zejména v Toskánsku, a značkou, která se vůbec nemusí bát srovnání s největšími vinařskými domy světa. Mluvíme o Ornellaii. Po léta význam tohoto malebného vinařství v Bolgheri roste. Vína byla v letech 2007 až 2013 bezpečnější investicí než zlato. Navíc kolísání cen bylo poměrně nízké. Vyplývá to z vyšetřování aukční síně Sotheby's a mezinárodní burzy vín Liv-Ex v Londýně. Toskánské výjimečné panství založil Lodovico Antinori v roce 1981. Později Mondavi převzal většinu hlavního města. Dnes firma patří rodině Frescobaldi z Florencie. Výrobky Ornellaia si pochutnávají v 60 zemích světa, exportní kvóta je asi 30 procent. Dodávky míří k prestižním zákazníkům a významným sběratelům. Poptávka pravidelně zdaleka převyšuje produkci lahví.
Vinice tohoto nápaditého rodinného vinařství se rozprostírají částečně podél Via Bolgherese a v Bellarii na severozápadě Bolgheri. Téměř dokonalé vinařství sází na svých pozemcích na klasické odrůdy Bordeaux. V závislosti na podzóně se půdy vyznačují aluviálním, vulkanickým nebo mořským původem. Blízkost moře a ochrana poskytovaná sousedními kopci podporuje mikroklima, ve kterém mohou hrozny dokonale dozrát. Jemný mořský vánek zmírňuje letní horko a v zimě kopce chrání před ledovým větrem.
"Ornellaia je nesmírně svěží víno s úžasnou hloubkou chuti. Masseto je obvykle masivnější a mohutnější. Obě patří k nejlepším (a nejdražším) červeným vínům v Itálii. Dokonce i druhá sada, Le Serre Nuove a Le Volte, jsou vynikajicí.
"Ornellaia: 91 hektarů osázených odrůdami Cabernet Sauvignon (43 ha), Merlot (33 ha), Cabernet Franc (7 ha) a Petit Verdot (8 ha). V současné době se vyrábí pouze 76 hektarů: 30 hektarů v původní vinici, další 46 hektarů na vinici Bellaria hned za Bolgheri, která je součástí společnosti od roku 1993. Odhalující vertikální degustace 10 ročníků Ornellaia – kterou v Curychu představil Leonardo Raspini, ředitel vinařství – ukázala, že kvalita se oproti minulosti znatelně zlepšila několik let: díky stále starší révě, přísnějším omezením množství a zavedení druhého vína bylo také jasné, že Ornellaia produkuje pozoruhodná vína i v těžkých letech.