Pomerol
Pomerol je jedna z nejmenších apelací v Bordeaux a jediná velká, která nemá klasifikační systém. To dalo vínům z Pomerolu určitou svobodu a dnes je to cena, kterou je mezinárodní obchod s vínem ochoten zaplatit. V žebříčku vedou tři vína: Lafleur Pétrus, Pétrus a Le Pin, těsně za nimi následují vína jako La Conseillante, L’Eglise Clinet, Trotanoy a Vieux Chateau Certan.
Tři přední Chateaux se nacházejí na vápencové náhorní plošině Pomerol, blízko sebe. Tato malá náhorní plošina je domovem nejlepších vín a tvoří epicentrum této 800 hektarové apelace. Jen tři kilometry široké a čtyři kilometry široké, je zde asi 150 různých zámků, ale asi 50 z nich má méně než jeden hektar vinné révy. Existuje několik výjimek, Chateau de Sales, jedna z nejstarších a nejkrásnějších usedlostí se skutečným „zámečkem“ má 47,5 hektarů vinné révy a Pétrus i Vieux Chateau Certan mají přes 12 hektarů.
Pomerol však zůstává rolnickou apelací s malými domky a sklepy a nepřehlednou sítí venkovských uliček, ve kterých se můžete ztratit. Není to nejkrásnější kout Bordeaux, navzdory celosvětové slávě jeho vín. Je zde malá vesnička Catusseau se slušnou restaurací, vinotékou Michela Rollanda a vinařský syndikát, církev a základní škola ve středu náhorní plošiny.
Pomerol se vyvinul mnohem později než St. Emilion, přičemž první vysazená réva pochází z 18. století. Bylo to na poutní cestě do Santiaga de Compostella, o čemž svědčí mušle sv. Jakuba nalezená na několika značkách a vinařský cech regionu, Hospitaliers of Pomerol. Díky své blízkosti k hlavnímu městu Libourne se vína Pomerol rozesílala po celé Evropě ale až po druhé světové válce získala slávu, kterou si drží dnes.
Půdy Pomerolu jsou na vápencovém podloží s pískem a štěrkem. Na sever a západ od apelací jsou vinice vysázeny na aluviálních půdách, písku a štěrku. Pouze Pétrus má anomálii pánve z modré hlíny, která je jedinečná. Hlavní odrůdou je Merlot (Pétrus a Le Pin jsou vyráběny pouze z hroznů Merlot) s Cabernet Franc jako druhou nejdůležitější odrůdou. Cabernet Franc hraje důležitou roli zejména ve vínech Lafleur a Vieux Chateau Certan.
Vína Pomerol jsou ceněna pro svou bohatou ovocnou chuť, kulatou strukturu, jemné třísloviny, chuť čokolády a kávy a schopnost dobře zrát. Skvěle se hodí ke zvěřině, vepřovému masu, tuňákovi Ahi, cepům a samozřejmě lanýžům.