Portugalská vína
Kromě známých (a světově proslulých) fortifikovaných vín z Portského a Madeiry vyrábí Portugalsko také řadu tichých červených a bílých vín různého věhlasu a stylu, od suchých, osvěžujících bílých Vinho Verde po šumivá vína z Óbidos. a teplé červené oblasti Douro a Dão.
Země prošla v posledních několika desetiletích něčím jako vinařskou revolucí, která aktualizovala své vinařské technologie, styly a postoje. Tato země Starého světa je již dlouho známá svými fortifikovanými víny (portské a Madeira) a lehkým Vinho Verde. Ale v posledním desetiletí nebo dvou si získalo velkou pozornost pro svou novou vlnu bohatých, zralých stolních vín, přičemž červená z údolí Douro jsou obzvláště prominentní.
Roční produkce se pohybuje kolem 600 milionů litrů vína (z toho asi polovinu vyváží) a země má kolem 195 000 hektarů vinic (480 000 akrů).