Prosecco
Prosecco je šumivé víno ze severovýchodní Itálie, konkrétně z vinařských oblastí Veneto a Friuli-Venezia Giulia. Do roku 2020 se označení vztahovalo pouze na bílé víno, ale v tomto roce bylo zavedeno označení Prosecco Rosé.
Prosecco byl také neformální název pro odrůdu hroznů používanou k výrobě těchto vín. Odrůda je nyní oficiálně známá jako Glera.
Italské Prosecco bylo kdysi širokou kategorií sladkých šumivých nápojů, které se silně podobalo nekvalitnímu Asti (tehdy nazývanému Asti Spumante). Bylo to do jisté míry vnímáno jako šampaňské pro chudé muže. Byl používán vinařskými pedagogy, aby demonstrovali kvalitativní rozdíl mezi šumivými víny vyrobenými methode traditionalelle a těmi vyrobenými metodou Charmat nebo Marinotti.
Ale jak se zlepšovala výroba a vinařské techniky, zlepšovala se i vína. Bublinky začaly být jemnější a trvalejší a chutě a vůně se staly jemnou komplexností. Nadměrné přidávání cukru kdysi používané k zakrytí výrobních vad vína se zmenšilo. Nyní se Prosecco stalo více než jen součástí Bellini koktejlů a získává si reputaci jako styl šumivého vína sám o sobě spíše než jako levná alternativa šampaňského.
Subregiony Prosecco a nezávislé DOCG
Treviso v Benátsku a Terst ve Friuli (nebo Trst za hranicí ve Slovinsku). Tituly Asolo/Colli Asolani a Conegliano Valdobbiadene mají své vlastní nezávislé tituly DOCG, stejně jako Superiore di Cartizze.
Styly vína Prosecco a odrůd hroznů
DOC zahrnuje tři druhy vín: tiché Prosecco, jemně perlivé Frizzante a pěnivé Spumante. Ten tvoří zhruba čtyři pětiny produkce.
Všechna vína jsou vyráběna převážně z hroznů Prosecco (Glera), které musí tvořit minimálně 85 procent výsledné směsi. Mnoho výrobců však vyrábí 100 procentní verze.
U bílých vín jsou povolenými odrůdami, které tvoří zbývajících 15 procent, místní odrůdy Bianchetta Trevigiana a Perera. Mezinárodní možnosti jsou Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Grigio a Pinot Nero (vinifikovaný jako bílé víno).
Frizzante
Rozdíl mezi víny spumante a frizzante často zůstává bez povšimnutí. Frizzante může být mezi 1 a 2,5 bary tlaku uvnitř neotevřené láhve. Na horním konci není velký rozdíl se spimante na 3 bary.
Vína frizzante jsou obvykle levnější než jejich ekvivalenty spumante a mají lehčí, méně perzistentní pěnu. Více se podobají staršímu stylu Prosecco.
Úrovně sladkosti
Podle výrobních předpisů DOC z roku 2009 existuje pět úrovní sladkosti, které se vztahují na bílá vína Prosecco. Od nejsušších po nejsladší, to jsou Brut Nature, Brut, Extra Dry, Dry a Demi-Sec a vycházejí ze standardizované terminologie označování sladkostí vín EU.
Extra Dry je tradičně základním stylem, i když sušší verze se v posledních letech staly běžnějšími. Dvě sladší úrovně jsou vzácné a Dolce se nevyrábí.