Prosecco Itálie
Prosecco je šumivé víno ze severovýchodní Itálie, konkrétně z vinařských oblastí Veneto a Friuli-Venezia Giulia. Do roku 2020 se označení vztahovalo pouze na bílé víno, ale v tomto roce bylo zavedeno označení pro růžové Prosecco Rosé.
Prosecco byl také neformální název pro odrůdu hroznů používanou k výrobě těchto vín. Odrůda je nyní oficiálně známá jako Glera.
Jako nejlepší Italské prosecco se považuje prosecco DOCG Cartizze.
Dělení prosecca podle zbytkového cukru:
EXTRA BRUT 0 – 6 g/l
BRUT 0 – 12 g/l
EXTRA DRY 12 – 17 g/l
DRY 17 – 32 g/l
Dělení prosecca podle místa původu:
Prosecco DOC ( Denominazione di origine controllata ) se vyrábí v regionů Veneto a Friuli Venezia Giulia
Prosecco Superiore Denominazione di origine controllata e Garantita - DOCG - existuje ve dvou oblastech: Treviso a Asolo.
Dělení podle obsahu oxidu uhličitého:
Spumante: tlak v lahvi 3,5 baru a více Má zpravidla jemnédlouhotrvající perlení a elegantní bublinky
Frizzante: tlak v lahvi 1–2,5 baru. Má zpravidla levnější prosecco s krátkým a jemným perlením a většími a hrubšími bublinami
Tranguillo: tiché víno bez perlení