Rakouská vína
Rakousko – hornatý, vnitrozemský stát ve střední Evropě – zažívá renesanci jako vinařský národ. Vypracovalo se tak, že se osvobodilo od desítek let starých sporů způsobených hrstkou neopatrných lidí a stalo se vzorem moderního evropského vína – lídra v kvalitě a inovacích.
Rakouská vína zažívají raketový vzestup v posledních deseti letech. Funguje zde jeden z nejpřísnějších systému kontroly vína, který se stará o prvotřídní kvalitu. Nejznámější vinařská oblast je Wachau a mezi tradiční odrůdy rozhodně patří Veltlinské zelené (Grürer Veltliner), Ryzlink Rýnský a Zweigeltrebe.
Klasifikace vín
Rakouské vinařské zákony jsou silně ovlivněny zákony sousedního Německa. Systém klasifikace kvality vína v zemi je založen na hmotnosti moštu (cukernatosti) hroznů, měřené na Klosterneuburger Mostwaage stupnici (KMW). Existují tři základní úrovně kvality: Tafelwein, Qualitätswein a Prädikatswein. Terminologie označování je rovněž podobná německé, i když požadované hmotnosti moštu bývají vyšší.
Rakouská vína se také řídí apelačním systémem Districtus Austriae Controllatus (DAC), který byl zaveden v roce 2003. Podobně jako klasifikace AOC ve Francii ukládají zákony o vínech DAC určitá omezení týkající se povolených odrůd vinné révy, úrovně alkoholu a režimů zrání v dubu. Cílem je zajistit, aby vína nesoucí název DAC představovala autentický příklad klasického regionálního stylu. Od roku 2020 mělo Rakousko šestnáct titulů DAC.