Saint-Émilion Grand Cru
Vína ze Saint-Émilionu jsou neodmyslitelně spjata se středověkou vesnicí, podle níž jsou pojmenována. Saint-Émilion, jeden z nejkrásnějších koutů regionu Bordeaux, pochází z římských dob, kdy v regionu žil římský básník a konzul Ausonius (a později dal jméno nejvyššímu panství Chateau Ausone). Jméno pochází od poustevníka Emiliana, benediktinského mnicha, který se ve vesnici usadil a vedl k vytvoření řady klášterů a konventů. Pomohlo také, že Saint-Émilion byl na poutní cestě do Santiaga de Compostella a v té době byly vinařské oblasti velmi ceněné jako zastávky. Dnes je Saint-Émilion památkou světového dědictví UNESCO, hojně navštěvovanou a velmi oblíbenou vesnicí
Apelace Saint-Émilion je jednou z největších v Bordeaux a pokrývá 5 565 hektarů vinic. To se dále dělí na poddivizi Saint-Émilion Grand Cru spolu se čtyřmi satelitními apelacemi: Lussac-Saint-Émilion, Montagne-Saint-Émilion, Puisseguin-Saint-Émilion a Saint-Georges-Saint-Émilion. Je matoucí, že Saint-Émilion Grand Cru není součástí klasifikace Saint-Émilion; je to také zeměpisná oblast. Zhruba 600 usedlostí, které mají právo používat Saint-Émilion Grand Cru, může pocházet ze stejné oblasti jako vína Saint-Émilion, ale mají nižší výnosy a vyšší potenciální obsah alkoholu, a proto jsou považovány za kvalitnější.
Vína vyrobená v Saint-Émilion používají kolem 60 % Merlot ve směsi doplněné o Cabernet Franc a malé množství Cabernet Sauvignon a Malbec. Terroir regionu lze rozdělit do tří různých typů půdy: vápencová náhorní plošina, vápencové a jílovité svahy a kopce a písčitá nebo štěrková plošší půda. V každém ze tří terroirů lze vyrobit skvělé víno, i když stylově velmi odlišné, ale je to právě vápencová náhorní plošina se svými tmavými, intenzivními víny s minerální chutí, která je považována za srdce apelace. V důsledku chladných vápencových půd jsou Saint-Émilion a jeho satelitní apelace vždy posledními oblastmi, které v Bordeaux dokončí sklizeň. Nejvyšší bod apelace je vedle Chateau Troplong Mondot.
Saint-Émilion vyrábí hodně vína – kolem dvou a půl milionu beden ročně, od skvělého Chateau Ausone až po velmi obyčejná generická vína. Je to jediné označení, které aktualizuje svou klasifikaci každých deset let (ačkoli to bylo v posledních letech plné kontroverzí). Je považována za nejstarší vinařskou oblast Bordeaux a první, která vyvážěla svá vína do světa.