Sassicaia 2020
"Ve vůni velmi voňavá Sassicaia s lesním patrem, citrusy a tmavým ovocem. Černý rybíz. Cedrové dřevo a černý čaj. Trochu balsamika. Jehličí. Plné a velmi šťavnaté. Velmi dlouhé, strukturované a kompletní. Kořeněné a energické s lineární linií "čerstvé třísloviny a kyselost. Všude velmi Sassicaia. 85 % Cabernet Sauvignon a zbytek je Cabernet Franc. Velmi atraktivní nyní mladistvým a živým způsobem, ale za tři až čtyři roky to bude lepší. Zkuste to po roce 2027."JAMES SUCKLING
"Tenuta San Guido 2020 Bolgheri Sassicaia osloví ty, kteří hledají bujnější, opulentnější a v konečném důsledku přístupné víno. Tento ročník je přesným odrazem pobřežního Toskánska, na rozdíl od generičtějšího "toskánského" vína z jiných částí této skvělé střední Itálie. Můžete ochutnat zralost a váhu měkkého ovoce, které pochází z pobřežní apelace s obzvláště jasným světlem a teplým středomořským vánkem. Sassicaia z chladných ročníků je v prvních letech notoricky zdrženlivým vínem, které potřebuje dlouhou dobu, než se usadí. ideální okno k pití. To rozhodně neplatí v tomto případě. Toto víno je krásné a přesvědčivé od začátku. Ukazuje krásnou směs tmavého ovoce, dubového koření, vyváženou svěžest, bohatou texturu, jemné třísloviny a dovedně kontrolovanou hladinu alkoholu 14%. Okamžitý charakter vína je to, co dává tomuto ročníku vyniknout a příliš bych se nepověsil na přehnané ambice na sklep.Víno je čistým požitkem tak, jak je, s drtivým primárním ovocem a vysokou intenzitou v v blízkém a střednědobém horizontu."WINE ADVOCATE
- Wine Classics: Supertuscan
- Grape Varieties: 85% Cabernet Sauvignon, 15% Cabernet Franc
- Cultivation: conventional
- Expansion: 24 months 30/70 new/used barrique
- Filtration: no
- Alcohol content: 14,00 % vol
- Total extract: 30,59 g/l
- Total acidity: 5,85 g/l
- Residual sugar: 0,42 g/l
- Sulfite: 77 mg/l
- pH value: 3,44
- Closure: natural cork
- Serving temperature: 18-20 °C
- Storage potential: 2051+
- Allergens: contains sulphites
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Tenuta San Guido je výsledkem velmi dlouhé tradice a etického poselství předávaného z generace na generaci. V průběhu let vedly odhodlání a oddanost aktivitám společnosti k mnoha úspěchům: Sassicaia v odvětví vína, Razza Dormello Olgiata v chovu plnokrevných koní a Rifugio Faunistico Padule di Bolgheri na ochranu přírody a divoká zvěř.
Marchesi Incisa della Rocchetta patří mezi protagonisty italských dějin od raného středověku do úsvitu baroka a dále. Mario Incisa della Rocchetta se narodil v Římě v roce 1889 z piemontské rodiny. Při studiu zemědělství v Pise se u něj okamžitě vyvinul silný sklon k agronomii a již ve dvacátých letech snil o nalezení dokonalosti v zemědělství a respektu k zemi. Do Maremmy se přestěhoval na počátku čtyřicátých let, poté, co se v roce 1930 oženil s Clarice della Gheradesca, potomka jedné z nejstarších rodin v Toskánsku, rodiny hraběte Ugolina, o níž se zmiňuje Dante v Božské komedii. Marchese si okamžitě uvědomili, že to bude jeden z nejneobvyklejších biotypů ve středomořské Evropě a začali experimentovat s některými francouzskými odrůdami vinné révy. Dospěl k závěru, že Cabernet „má kytici, kterou hledal“, přestože je tak vzdálený toskánské a piemontské tradici Sangiovese a Nebbiolo. Tak díky prvním roubům, které dostal od vévodů Salviati z Migliarina (poblíž Pisy) na počátku 40. let 20. století, a vysadil první vinici Cabernet Sauvignon v kopcích, které se mírně svažují od pevnosti Castiglioncello k moři. Ve skutečnosti víme, že kromě Cabernetu (Sauvignon a Franc) byla odrůda hroznů použitá při první výsadbě různorodá a sahala od Canaiolo přes Ciliegiolo až po bílé hrozny. Hromadná selekce, zaměřená na výhradní použití Cabernet Sauvignon, proběhla teprve nedávno, mezi lety 1960 a 1968.
Od roku 1945 do roku 1967 zůstala Sassicaia (hlavní víno vinařství Tenuta San Guido) přísně soukromým produktem, vyhrazeným výhradně pro rodinu a přátele. Jako první se na trhu objevil ročník 1968.
„Tenuta San Guido je pro mě kulturním a přírodním dědictvím, které je třeba zachovat a předat dalším generacím. Tady mám pocit, jako by čas nikdy neuplynul, ale nic nestálo, všechno je živé“ Priscilla Incisa