Sassicaia 2020 - 6 lahví v OWC
Legendární Supertoskánec z vinařství Tenuta San guido. 85% Cabernet Sauvignon, 15% Cabernet Franc. Zrálo 24 měsíců ve francouzských sudech. Rubínová barva s hlubokým odstínem, perzistentní ve vůni a v chuti ostružiny, tabák, čokoláda a lehký kouř.
Sassicaia 2020 je jedním slovem: magická. Již v mladém věku vykazuje aromatickou bohatost a intenzitu, která nás inspiruje. Optimální klima přispělo k jeho velmi středomořskému charakteru, a tak se zde představuje svěží a velmi přímé víno, které potěší všechny smysly.
Středně fialová červená, spodek sklenice je dobře vidět. Intenzivní nos s nádechem jódu. Skvělá pikantnost, která působí více toskánsky než Bordeaux. Dlouhá výdrž s velmi dlouhým závěrem. Embryonální, ale přesvědčivé, že má před sebou světlou budoucnost. Spíše decentní než okázalé.
Na konci jablečno-mléčné fermentace bylo víno umístěno do barikových sudů s použitím 45 % nového dřeva, 45 % první pasáže a 10 % druhé pasáže. Sassicaia 2020, po více než 25 měsících zrání ve dřevě, byla dekantována do ocelových nádrží před konečným blendováním a poté lahvováním.
Potenciál zrání ve sklepě 2050+
Kategorie: | Vína |
---|---|
Barva: | Červené |
Odrůda: | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon |
Zbytkový cukr: | Suché |
Obsah alkoholu: | 14,00% |
Ročník: | 2020 |
Země: | Itálie |
Objem: | 0,75 |
Uzávěr: | Korek |
Balení: | Dřevěný box 6 ks |
Název Sassicaia odkazuje na kamenitou půdu v obci Bolgheri, která se nachází na pobřeží Toskánska u města Livorno. Úspěšné a uznávané vinařství Tenuta San Guido stále vlastní rodina Incisa della Rocchetta. Historie vinařství sahá až do roku 1940, kdy jeden z členu rodiny začal experimentovat s několika francouzskými odrůdami a zaměřil se na Cabernet Sauvignon. Prtvní blend byl představen v roce 1968 a stal se legendou mezi Italskými víny. Dnes se toto víno řadí mezi Supertoskánce a za svojí historií posbíralo řadu úspěchů díky své oblibě a vyjímečnosti.
Ocenění:
- VIVINO 4,6/5
Párování s jídlem:
- Hovězí - Jihoamerický steak s omáčkou.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Tenuta San Guido je výsledkem velmi dlouhé tradice a etického poselství předávaného z generace na generaci. V průběhu let vedly odhodlání a oddanost aktivitám společnosti k mnoha úspěchům: Sassicaia v odvětví vína, Razza Dormello Olgiata v chovu plnokrevných koní a Rifugio Faunistico Padule di Bolgheri na ochranu přírody a divoká zvěř.
Marchesi Incisa della Rocchetta patří mezi protagonisty italských dějin od raného středověku do úsvitu baroka a dále. Mario Incisa della Rocchetta se narodil v Římě v roce 1889 z piemontské rodiny. Při studiu zemědělství v Pise se u něj okamžitě vyvinul silný sklon k agronomii a již ve dvacátých letech snil o nalezení dokonalosti v zemědělství a respektu k zemi. Do Maremmy se přestěhoval na počátku čtyřicátých let, poté, co se v roce 1930 oženil s Clarice della Gheradesca, potomka jedné z nejstarších rodin v Toskánsku, rodiny hraběte Ugolina, o níž se zmiňuje Dante v Božské komedii. Marchese si okamžitě uvědomili, že to bude jeden z nejneobvyklejších biotypů ve středomořské Evropě a začali experimentovat s některými francouzskými odrůdami vinné révy. Dospěl k závěru, že Cabernet „má kytici, kterou hledal“, přestože je tak vzdálený toskánské a piemontské tradici Sangiovese a Nebbiolo. Tak díky prvním roubům, které dostal od vévodů Salviati z Migliarina (poblíž Pisy) na počátku 40. let 20. století, a vysadil první vinici Cabernet Sauvignon v kopcích, které se mírně svažují od pevnosti Castiglioncello k moři. Ve skutečnosti víme, že kromě Cabernetu (Sauvignon a Franc) byla odrůda hroznů použitá při první výsadbě různorodá a sahala od Canaiolo přes Ciliegiolo až po bílé hrozny. Hromadná selekce, zaměřená na výhradní použití Cabernet Sauvignon, proběhla teprve nedávno, mezi lety 1960 a 1968.
Od roku 1945 do roku 1967 zůstala Sassicaia (hlavní víno vinařství Tenuta San Guido) přísně soukromým produktem, vyhrazeným výhradně pro rodinu a přátele. Jako první se na trhu objevil ročník 1968.
„Tenuta San Guido je pro mě kulturním a přírodním dědictvím, které je třeba zachovat a předat dalším generacím. Tady mám pocit, jako by čas nikdy neuplynul, ale nic nestálo, všechno je živé“ Priscilla Incisa